Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проирански групировки изстреляха ракети по американска база в Сирия

04 януари 2023, 17:17 часа • 2075 прочитания

Две ракети са били изстреляни по военна база в Източна Сирия, в която се намира водената от САЩ антиджихадистка коалиция. Няма жертви или щети след удара в сряда, съобщиха американските военни, цитирани от в. "Вашингтон пост".

Базираната във Великобритания организация Сирийски наблюдател за правата на човека обвини проирански групировки за нападението ден след като иранците отбелязаха третата годишнина от убийството на високопоставен генерал при удар с американски дрон.

По време на възпоменателната церемония в Техеран във вторник иранският президент Ебраим Раиси обеща "отмъщение" за убийството на Касем Сюлеймани - командир на Силите "Кудс", звеното за чуждестранни операции на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

В изявление на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM), в което се избягват обвинения към извършителите, се казва, че "две ракети са били насочени към коалиционните сили на площадката за поддръжка на мисията "Коноко" в източната провинция Дейр ез-Зор "днес около 9:00 ч. сутринта (06:00 ч. по Гринуич)", пише БГНЕС. "Атаката не е довела до наранявания или щети по базата", се казва още в съобщението.

Членове на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) - подкрепяно от САЩ формирование - "посетиха мястото на произхода на ракетата и откриха трета неизстреляна ракета", заявиха от CENTCOM.

Стотици американски военнослужещи остават в Сирия като част от международната коалиция, която се бори с остатъците от Ислямска държава.

Говорителят на CENTCOM Джо Бучино заяви, че "подобни атаки излагат на риск коалиционните сили и цивилното население и подкопават трудно извоюваната стабилност и сигурност в Сирия и региона".

Сирийските бази, в които е настанена водената от САЩ коалиция, са подложени на спорадичен ракетен обстрел, за който са обвинявани проиранските милиции и ИД. Две такива атаки е имало през ноември, насочени срещу американска патрулна база в североизточната провинция Хасаке и базата на коалицията "Грийн Вилидж" в близост до иракската граница. Сирийският наблюдател, който разчита на широка мрежа от източници в разкъсваната от война страна, заяви, че ИД стои зад нападението от 26 ноември, насочено срещу базата в провинция Хасакех Ал-Шадади, предаде АФП.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес