Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог от Киев: Украйна върви към управляема дестабилизация

14 юли 2015, 19:32 часа • 6626 прочитания

Събитията от последните дни в Закарпатието и Лвов са свързани помежду си и свидетелстват за опасна дестабилизация на Украйна.

Това констатира пред ТАСС политологът Руслан Бортник, който е директор на Украинския институт за анализ и мениджмънт на политиката. Показателно в случча е, че районът на Закарпатието и град Лвов са в прозападно настроената западна част на Украйна.

"Напълно логично е тези събития да бъдат свързвани. В момента в Украйна се наблюдава поредния етап от създаването на управляема дестабилизация", смята украинският политолог.

Какви всъщност са тези събития? На 11 юли, събота, в закарпатския град Мукачево около 20 въоръжени лица от просовутата организация "Десният сектор" откриха огън срещу свои опоненти, с които преди това са обсъждали "разпределението на сферите за влияние". Екстремистите откриха огън и срещу пристигналите на място милиционери, унищожиха няколко полицейски коли, а също подпалиха постове на местния КАТ и на друга местна служба. При инциденти загинаха трима души, а още 11 бяха ранени.

Днес пък в Лвов имаше два взрива. Сутринта бе взривен експлозив, когато лейтенант от милицията отварял вратата на участъка си. Той е настанен в болница с осколъчни рани. По-късно бе взривен експлозив в друг милиционерски участък, при който е пострадала 31-годишна служителка на милицията. Тя също е настанена в болница.

Според Руслан Бортник тези инциденти не означават, че зад тях стои определена политическа сила. "Всички политически сили и участници в политическите процеси вътре в страната са заинтересовани в една или друга степен от тази дестабилизация. Изключение прави само "Блокът Петро Порошенко" и "Народният фронт", твърди украинският политолог.

По думите му това се обяснява с факта, че дестабилизацията "всъщност е провокирана от самата власт, която до момента не е разрешила конфликта в източната част на страната и е внесла проект за промяна на Конституцията на Украйна, в който мнозина виждат опит за узурпиране на властта (от президента)".

"Като внася законопроект за местните избори, който изхвърля от легитимното политическо поле всичките "майдановски" партии, новите политически проекти, левите и десните сили, властта практически сама е дръпнала предпазителя от тази "граната" и въпросът е само в това кога и как тя ще се взриви", обяснява експертът.

В тази връзка той прогнозира и бъдещи процеси на дестабилизация. "Тази тенденция ще продължи и през есента и зимата, защото това е свързано с цял комплекс от политически проблеми, политическо изостряне и изключително дълбока криза на доверието между украинските политически елити", предвещава Бортник.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес