Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Иран води тайни преговори с Русия и Китай за ракетно гориво, касаещо войната

12 април 2023, 12:51 часа • 3295 прочитания

Китай и Русия са в напреднали тайни преговори с Иран за попълване на запасите на Ислямската република от ключово химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Това твърдят пред Politico дипломати, запознати с въпроса.

Подобен ход би представлявал явно нарушение на санкциите на ООН и вероятно би помогнал на Москва да попълни изчерпаните си запаси от ракети.

Техеран е водил паралелни преговори с официални лица и контролирани от правителствата структури от двете страни, включително с руския държавен химически производител ФКП "Анозит", за придобиване на големи количества амониев перхлорат (NH4ClO4) - основната съставка на твърдите горива, използвани за захранване на ракети.

В Пекин преговорите за придобиване на съединението е водил иранският дипломат Саджад Ахадзадех, който служи като "съветник по технологиите" на Техеран в Китай и в региона. Това твърдят дипломатите, цитирани от Politico. Те обаче казват, че не знаят кои китайски компании са участвали.

Точното количество на амониев перхлорат, което Иран иска да закупи, не е ясно, но дипломатите, запознати с плановете, смятат, че то би било достатъчно за създаването на хиляди ракети, включително ракетата Zolfaghar, която има обсег от 700 км и през последните години се използва както от Иран, така и от негови пълномощници в Близкия изток. Ако сделката бъде осъществена, някои от тези ракети може да се окажат разположени срещу Украйна, твърдят източниците.

Иран снабдява Русия с т.нар. дронове камикадзе, които тя използва за нападения срещу украински цивилни цели и обекти от енергийната инфраструктура. Техеран също така съветва Москва как да заобиколи международните санкции, на които е подложена.

Представители на Китай, Русия и Иран не са отговорили на запитванията за коментар. Министерството на външните работи в Техеран е препратило въпросите относно Ахадзадех към иранското посолство в Германия, което не отговаря. Иранското посолство в Китай също мълчи.

Лицето, което отговаря на телефонните обаждания във ФКП "Анозит", е помолило въпросите да бъдат изпратени по електронна поща. Това не е било възможно, а по-късно от компанията са затворили телефона на журналистите от Politico.

ФКП "Анозит" не изглежда да има значително присъствие като бизнес, въпреки че съкращението ФКП в името му означава "Федерална държавна компания" на руски език. Нейната начална страница препраща запитванията към индустриален пазар, наречен Techmika. Търсенето в Google Maps за адреса на централата в отдалечения сибирски град Куйбишев води към изображение на къща от червени тухли на кална улица, на която има също така магазин за обувки, автошкола и магазин за автомобилни части. От другата страна на пътя се издига недовършена търговска сграда.

Разговорите за закупуване на амониев перхлорат са следствие от затоплянето на отношенията между Иран, Русия и Китай, които се възприемат като защитна стена срещу влиянието на САЩ, след тоталната война на Москва срещу Украйна.

Според запознатите дипломати, подпомагането на Русия чрез Иран, като й доставя химическото съединение, е един от начините, по които Китай може да предложи на Москва значителна подкрепа зад кулисите. Това, че Пекин може да обмисля да пренебрегне санкциите на ООН, които е подписал, за да подпомогне военните усилия на Русия, издава дълбоката загриженост на китайците за перспективите на неговия съюзник, твърдят западни анализатори.

Съгласно резолюция 2231 на ООН, приета през 2015 г., на страните е забранено да доставят на Иран амониев перхлорат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Амониевият перхлорат е ключов компонент в твърдото ракетно гориво, което често се използва за военни цели поради своята надеждност и дълъг срок на годност. Повечето от иранските балистични ракети за точни удари и такива с малък обсег разчитат на двигатели с твърдо гориво. Страната използва горивото и за разработване на ракети с по-голям обсег под прикритието на космическите си програми, твърдят анализатори.

"Иран все повече разчита на балистичните ракети с твърдо гориво в своята стратегия за сигурност", казва Бехнам Бен Талеблу - старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите и автор на цялостно проучване на иранската ракетна програма. "Ето защо съставките, които влизат в състава на твърдото ракетно гориво - като амониев перхлорат като окислител - само ще увеличават значението си за режима".

Непрестанните атаки на Русия срещу украински цели през последната година изчерпаха запасите ѝ от ракети. Въпреки че Москва произвежда свои собствени, капацитетът ѝ изостава от темпото на военните, които ги изстрелват. Ето защо иранската подкрепа, както и при безпилотните самолети, може да представлява привлекателна алтернатива.

Иран също така желае да увеличи собствените си доставки на балистични ракети, тъй като се стреми да разгърне влиянието си в Близкия изток, твърдят анализатори. През 2020 г. Иран изстреля десетина балистични ракети по американските сили, разположени във военновъздушната база "Айн ал-Асад" в Ирак, като отмъщение за убийството на генерал Касем Солеймани, лидер на иранските паравоенни сили "Кудс". Ударът, при който бяха ранени повече от 100 американски военнослужещи, е най-голямата подобна атака срещу сили на САЩ.

През ноември Военноморските сили на САЩ откриха около 70 тона амониев перхлорат, достатъчни за зареждане на около дузина ракети със среден обсег, на кораб в Оманския залив, пътуващ от Иран за Йемен. Представители на Вашингтон смятат, че товарът е бил предназначен за подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути. Военноморските сили на Щатите потопиха кораба.

ОЩЕ: Нова ракетна атака срещу военна база на САЩ в Сирия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес