Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пекин е дълбоко обезпокоен от изявлението на МААЕ относно Австралия

15 март 2023, 11:11 часа • 1658 прочитания

Китай е дълбоко обезпокоен от изявлението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) относно намеренията на Австралия да бъдат предоставени подводници с атомно задвижване, заяви китайското министерство на външните работи.

"Ние категорично се противопоставяме на това трите страни да принуждават МААЕ да прави това изявление", заяви говорителят на ведомството Ван Вънбин на редовна пресконференция.

ОЩЕ: Австралия купува американски ядрени подводници от САЩ 

Сделката, която разгневи Пекин, предвижда САЩ да продадат на Австралия три атомни подводници клас "Вирджиния", предава Ройтерс, цитирани от БТА.

"САЩ, Великобритания и Австралия казаха, че са ангажирани със задаването на най-високите стандарти за неразпространение на ядрените оръжия, но това не е нищо друго, освен високопарна реторика, целяща да заблуди света", каза още Ван и добави, че де факто това е ход, целящ да бъде принуден секретариатът на МААЕ да предприеме стъпки за освобождаване от предпазните мерки, което сериозно би подкопало авторитета на организацията, предаде Синхуа.

ОЩЕ: МААЕ: Нащрек сме за сделката с подводниците 

По думите на Ван свързаните с алианса АУКУС въпроси, отнасящи се до предпазните мерки, засягат интересите на всички страни членки на МААЕ и трябва да бъдат обект на общи обсъждания и решения от всички страни чрез прозрачен, отворен и приобщаващ междуправителствен процес. Преди да бъде постигнат консенсус секретариатът на МААЕ не следва да провежда консултации с трите страни относно така наречените предпазни мерки за тяхното сътрудничество в областта на атомните подводници, добави говорителят.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес