Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестина изчезна от картите на Google Maps

16 юли 2020, 12:02 часа • 48021 прочитания

Палестина изчезна от картите на американската интернет компания Google, съобщават наблюдатели на РИА Новости.

При заявка за търсене в картите под името „Палестина“, излизат съседни държави, но не и обект с името Палестина.

В същото време в Yandex.Maps Палестина все още съществува.

РИА Новости е изпратила запитване до компанията, предава БГНЕС.

Припомняме, че държавата Палестина е частично призната в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел. Независимостта на държавата е обявена на 15 ноември 1988 г. от Ясер Арафат в Алжир.

В момента световната общност се бори срещу плановете на премиера на Израел Бенямин Нетаняху да анексира части от Западния бряг.

Мирният план на Белия дом, представен от САЩ на 28 януари, признава Йерусалим за единната и неделима столица на Израел, отваря възможността Израел да анексира палестинските територии на Западния бряг и да разшири суверенитета си до долината на Йордания, а също така предлага създаването на демилитаризирана палестинска държава, лишена от контрол над нейните граници и въздушно пространство. Като бъдеща столица на Палестина планът предлага село Абу Дис в източните предградия на Йерусалим.

Палестинците и редица арабски страни не приемат този план, тъй като според тях той лишава палестинците от правото на територии, предвидени в резолюциите на ООН.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес