Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отдалечаване от Запада: Защо Турция се е устремила към БРИКС?

27 септември 2024, 07:30 часа • 1079 прочитания

Кандидатурата на Турция да се присъедини към БРИКС отразява недоволството на Ердоган от Запада, пише The Jerusalem Post. Президентът на Турция се стреми да заздрави връзките си със сили като Русия и Китай.

На 2 септември стана известно, че Турция е първият и единствен член на НАТО, подал официално заявление за присъединяване към БРИКС. Този алианс, в който участват Русия, Китай, Иран и Южна Африка, е доминиран от руския диктатор Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин.

Бивш турски дипломат сподели пред Newsweek, че желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е продиктувано от "натрупаното разочарование" от Запада и Европейския съюз. Синан Улген, ръководител на базирания в Истанбул мозъчен тръст EDAM, заяви: "Това не е стратегията на Анкара да замени Запада, а стратегия за укрепване на отношенията с незападните сили в момент, когато хегемонията на САЩ намалява". Още: Колко е хубаво в БРИКС: И в Швейцария се намери кой да прокарва тази линия

БРИК, наречен така с първите букви от имената на страните основателки - Бразилия, Русия, Индия и Китай - отначало беше зает с намирането на инвестиционни възможности за своите бързо развиващи се икономики. Първата среща на върха на БРИК се състоя през 2006 г. и организацията скоро се превърна в официален геополитически блок.

През 2010 г. Южна Африка се присъединява към БРИК, след което групата започва да носи името БРИКС. Блокът се разглежда като глобална алтернатива на Г-7, неформално обединение на 7 водещи икономически развити страни, което включва САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония.

През август 2023 г. на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург 6 страни получиха покана да се присъединят към организацията: Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това отразява желанието на БРИКС да оспори господството на Г-7 на световната икономическа сцена и да засили връзките си с нововъзникващите икономики.

Аржентина е единствената страна, която официално отхвърли поканата за членство в БРИКС. Саудитска Арабия се колебае и може някой ден да приеме тази покана, но засега участва в дейностите на БРИКС като поканена страна. Останалите четири държави се присъединиха към организацията на 1 януари 2024 г. БРИКС представлява около 30% от повърхността на Земята и 45% от населението на планетата. Още: Иранският президент отива при Путин за срещата на върха на БРИКС

Отношенията с НАТО

Присъединяването към БРИКС може окончателно да подкопае отношенията между Турция, най-проблемния член, и НАТО. Турция беше приета в Алианса през 1952 г., когато Студената война беше в разгара си, с надеждата, че ще помогне за защитата на източния фланг на НАТО от съветската агресия. Страната, част от която е в Европа и другата в Азия, често не е съгласна с политиките на НАТО. Но откакто Ердоган дойде на власт, първо като министър-председател, а след това като президент, Турция последователно преследва тактически и външнополитически цели, които противоречат на западните.

Убеден, че мястото на Турция в НАТО е сигурно по стратегически причини, Ердоган упорито преследваше собствените си цели. Например, дори когато западните държави се обединиха, за да се борят с терористични групи като Ал Кайда и Ислямска държава, Ердоган продължи да подкрепя ислямисткото Мюсюлманско братство и неговите разклонения на екстремистки милиции. Tурция също последователно предизвиква САЩ в Сирия за подкрепата им за кюрдските сили, които Ердоган смята за терористи.

Имаше фиаско с придобиването на американски стелт изтребители от 5-то поколение F-35, когато Ердоган обяви подписването на споразумение за доставка на руски зенитно-ракетни системи С-400. Въпреки силните американски възражения и заплахата от санкции, Турция получи първата пратка от Русия през юли 2018 г. Още: БРИКС или ЕС? Това е въпросът пред Турция

Това направи сделката със САЩ за F-35 невъзможна. С-400 е специално проектиран за борба със стелт изтребители като F-35. Ако Анкара придобие и двете, тогава руските специалисти, придружаващи договора за С-400 в Турция, ще могат да се запознаят с модерните технологии на американските изтребители.

Затова, когато стана пределно ясно, че Ердоган настоява да получи руските ракетни системи С-400, Вашингтон отмени сделката за F-35.

Покупката на С-400 от Турция доведе до увеличаване на руското влияние в Близкия изток. Всяка следваща операция на НАТО трябваше да отчита наличието на руски комплекси в Турция, това имаше отрицателен ефект върху западния алианс, което Путин много харесваше.

Путин трябва да се радва на кандидатурата на Турция да се присъедини към БРИКС, която се основава на убеждението на Ердоган, че той може едновременно "да тича със заека и да ловува с хрътките". Ердоган вярва, че страничен продукт [от членството в БРИКС] ще бъде одобрението на последните му дипломатически усилия за създаването на нов ислямски съюз, насочен към делегитимиране и дестабилизиране на Израел. Очевидно "офанзивата на очарованието" срещу Израел през април 2022 г. беше само маскировка. По това време Тел Авив имаше остра нужда от подобряване на отношенията си със Съединените щати. Още: "До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

"Солидарност срещу израелския експанзионизъм"

На 7 септември, говорейки в Истанбул, Ердоган заяви: "Единствената стъпка, която може да спре израелската арогантност, бандитизъм и тероризъм, е съюзът на ислямските държави". Той подчерта, че новите стъпки, предприети от Турция по отношение на Египет и Сирия, са насочени към формиране на "линия на солидарност срещу нарастващата заплаха от експанзионизъм".

Египет, разбира се, вече е член на БРИКС. Десетки страни са изразили интерес да се присъединят към новия алианс. Сред тях има много потенциални поддръжници на анти-израелския съюз, към който Турция призовава, като Алжир, Бангладеш, Индонезия, Нигерия и Пакистан.

Страхът на Ердоган от израелския "експанзионизъм" вероятно е отчасти свързан със Споразуменията Авраам, поредица от договори, според които четири арабски държави нормализираха отношенията си с Израел, без да изискват създаването на палестинска държава като предварително условие. ОАЕ е сред от тях. Саудитска Арабия, която преговаря със САЩ за нормализиране на отношенията с Израел, на 1 януари 2024 г. е поканена да стане член на БРИКС. Още: Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

Ердоган критикува Запада за подкрепата на Израел във войната с "Хамас", която започна на 7 октомври 2023 г. Фактът, че много западни страни впоследствие осъдиха военните операции на Израел в Ивицата Газа, не го успокои. Ердоган също обвини Израел, че се стреми да разпространи войната от Газа в Ливан след поредица бомбени атентати с пейджъри и уоки-токи, пише в анализа на The Jerusalem Post.

Турция остава раздвоена относно "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Но за разлика от други членове на НАТО, тя не е наложила санкции срещу Кремъл. Вместо да дразни Москва, Ердоган изразява готовност да действа като посредник между Русия и Украйна. Той също така посредничи при извозването на украинско зърно от черноморските пристанища и най-големия обмен на затворници между Москва и Вашингтон след Студената война.

"Турция може да стане силна, просперираща, престижна и ефективна страна, ако подобри отношенията си с Изтока и Запада едновременно. Всеки друг подход няма да бъде от полза за Турция, а само ще ѝ навреди", каза Ердоган на 1 септември.

"Не е необходимо да избираме между Европейския съюз и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - напротив, трябва да развиваме отношенията си както с тези, така и с други организации на взаимноизгодна основа", добави той.

Кандидатурата на Турция за присъединяване към БРИКС ще бъде обсъдена на среща на върха в Казан, Русия през октомври.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес