Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаквано: Западът осъди Иран, Русия обвини САЩ в "пълен провал" в Близкия изток

02 октомври 2024, 03:46 часа • 1495 прочитания

Европейският съюз осъди най-остро иранското нападение с балистични ракети срещу Израел и призова за незабавно спиране на огъня в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Още: Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати (ВИДЕО)

"Опасният цикъл от атаки и ответни действия заплашва да излезе извън контрол", написа ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в мрежата "Екс". "Необходимо е незабавно прекратяване на бойните действия в целия регион", допълни той.

Още: Йордания и САЩ са сваляли ирански ракети при атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Япония също осъди категорично Иран. „Нападението на Иран е неприемливо. Бихме искали да си сътрудничим, за да овладеем ситуацията и да предотвратим прерастването ѝ в пълномащабна война“, заяви министър-председателят на Япония Шигеру Ишиба пред репортери. 

Още: Иран използвал за пръв път модерните си хиперзвукови ракети "Фатах" (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати „напълно подкрепят“ Израел след атаките с балистични ракети на Иран, като определи нападението на Техеран като „пораженческо и неефективно“. Байдън заяви, че ще обсъди с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху как да се отговори на Иран, но че предстои да се види каква форма ще приеме този отговор. „Нападението изглежда беше провалено и неефективно и това е доказателство за военния капацитет на Израел и на САЩ“, каза Байдън пред репортери в Белия дом. „Не се заблуждавайте, Съединените щати напълно, напълно, напълно подкрепят Израел“, категоричен бе той.

Русия обвини САЩ

Русия заяви, че взривоопасната ситуация в Близкия изток показва "пълния провал" на американската политика в региона и безсилието на Вашингтон да предотврати ескалация след масираната ракетна атака на Иран срещу Израел, предаде Франс прес.

Още: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

"Това е пълен провал на администрацията на Байдън в Близкия изток. Кървава драма, която само се влошава. Неясните изявления на Белия дом демонстрират пълното му безсилие при решаването на кризи", заяви в "Телеграм" говорителката на руската дипломация Мария Захарова. "Усилията на Блинкен доведоха до десетки хиляди жертви и до задънена улица", допълва тя, цитирана от ТАСС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес