Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново въздушно нападение в Сирия взе цивилни жертви, твърдят проправителствени източници

12 февруари 2019, 06:25 часа • 1304 прочитания

Според сирийската държавна телевизия "Ихбария", която се позовава на местни източници, ръководената от САЩ коалиция е ударила град Багуз в провинция Дейр Ез-Зор. Въздушният удар е отнел живота на 16 цивилни, включително 7 деца, твърди телевизията, цитирана от руската информационна агенция "Спутник", както и от руският информационен монополист ТАСС. "Спутник" отдавна беше заклеймена от френския президент Еманюел Макрон за "проводник на влияние".

"ВВС на международната коалиция е извършила ново престъпление: 16 цивилни лица, включително 7 деца, бяха убити в резултат на масови въздушни удари по Багуз в югоизточната провинция Дейр ез-Зор", гласи съобщението, цитирано от БГНЕС.

По-рано вчера (13 февруари) местни медии съобщиха, че най-малко 4 цивилни са били убити във въздушен удар на ръководената от САЩ коалиция.

Миналата събота доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС) обявиха началото на операция, насочена към освобождаването на Багуз от терористичната група "Ислямска държава" (ИД). Подразделенията на СДС твърдят, че Багуз е последното селище на ИД в Сирия. Силите на СДС са ангажирани в борбата срещу терористите и са подкрепени от ръководената от САЩ коалиция.

Коалицията редовно извършва въздушни удари в провинция Дейр Ез-Зор. През януари "Ихбария" съобщи, че най-малко 20 цивилни са убити и още няколко са ранени след въздушна атака на проамериканската коалиция в Дейр Ез-Зор. Сирийските власти нееднократно призоваха ООН да потърси отговорност за цивилните жертви и да сложи край на "неоторизираното присъствие" на американската коалиция на сирийска територия.

През декември миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия, но не даде график за тяхното оттегляне. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви миналата седмица, че Вашингтон ще извърши добре координирано изтегляне на войските си от Сирия, докато продължава борбата с ИД, добавяйки, че САЩ ще разчитат на коалиционните си партньори и съюзници за трайно поражение на групировката.

Заглавна снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес