Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият филм "Снежанка": Расизъм, сексизъм и битка между Израел и Палестина (ВИДЕО)

26 август 2024, 12:58 часа • 1287 прочитания

Един модерен римейк на "Снежанка" би трябвало да донесе печалба от любимия оригинал на Disney със свежи звезди, доказани световни имена и приказка с щастлив край, на която всеки би могъл да се наслади. Да, но нещата не стоят точно така.

На теория това сигурно е звучало като добра идея. Поне за ръководителите на холивудски филмови студия, които искат да спечелят големи пари, като "играят на сигурно" с теми и истории, които са познати и обичани от масовата публика.

Сексизъм и сексуални посегателства

 

Новата версия на "Снежанка" на Disney, която струва над 300 млн. долара, предизвика огромно вълнение, но по причини, далеч от естестическите. На първо място, тъй като оригиналът разчита на остарелите за съвремието социални нрави от 30-те години на миналия век, той бързо се оказа въвлечен в спор за сексизма, дебат дали да се запазят оригиналните седем джуджета и бе потопен в центъра на ожесточените културни войни в Америка по отношение на расата.

Главната му звезда Рейчъл Зиглър заяви, че "мрази" оригиналния филм от 1937 г. и заклейми историята му като "странна" с подобен на преследвач герой (приказният принц), който открадва целувка от момиче в кома, което не може да даде съгласието си. След това избухна скандал дали Disney трябва да запази седемте джуджета като герои. След това американската десница се нахвърли върху филма заради латиноамериканския произход на Зеглър; оригиналната Снежанка е замислена с много бледа кожа.

"Снежанка" в центъра на войната между Израел и Палестина

В крайна сметка случаят с новата "Снежанка" показа как изкушението за незабавно разпознаване на марката може да бъде победено от проблема, че много филми от 30-те години съдържат расови и други стереотипи, които в момента "възпаляват" обществото. Миналата седмица обаче, за да се добавят още повече проблеми към филма, "Снежанка" се оказа въвлечена и в борба между двете най-големи звезди за политиката в Близкия изток.

Рейчъл Зиглър е откровен защитник на правата на палестинците, а Гал Гадот, която изпълнява ролята на Злата кралица, е израелска актриса от висок ранг. Не е изненадващо, че двете имат много различни виждания за кървавия конфликт в Газа.

Още: "Обичам да раждам": Актрисата Гал Гадот се сдоби с четвърта дъщеря (СНИМКА)

Гадот, която изпълнява ролята на Жената чудо, в публикация в Instagram през декември 2023 г. се обърна към международната общност, за да изрази притеснението си, че не е осъдила изнасилванията и убийствата на жени от страна на "Хамас" по време на нападението, при което бяха убити повече от 1100 израелци и фактически се даде старта на войната в Израел. Съобщава се, че Гадот е организирала и прожекция на филм за терористичното нападение в САЩ (според израелското издание I24News тя не е присъствала на прожекцията, тъй като се е опасявала за безопасността си).

Снимка: Gal Gadot/Instagram

Междувременно Зиглър, която участва в музикалната филмова адаптация на "Уестсайдска история", публикува в X през май, че "от 2021 г. е публично известна с пропалестинската си позиция", а в история в Instagram през януари призова хората да окажат натиск върху правителствените ръководители, за да подкрепят прекратяването на огъня в Газа, където по данни на здравното министерство на Газа са убити над 40 000 души.

Снимка: Getty Images

По-рано този месец, след като Гадот публикува трейлъра на "Снежанка" и видеоклип от фотосесия - който включваше кадри, на които тя и Зиглър са прегърнати - нейни последователи в Instagram я похвалиха и споделиха емотикони с израелското знаме; други публикуваха "Свободна Палестина" и палестински знамена.

Малко след това Зиглър написа в X, че благодари на хората за 120-те милиона гледания на трейлъра и написа в последващ коментар: "И винаги помнете - свободна Палестина".

Още: Мохамед Халаф анализира къде Иран ще удари Израел

За или против "Снежанка"?

Алия Малак от Палестинската кампания за академичен и културен бойкот на Израел написа в имейл до "The Guardian", че хората трябва да бойкотират "Снежанка" заради Гадот. "Избирайки да представя директно геноцидния Израел, филмите на Гал Гадот подлежат на бойкот", пише Малак. Движението за бойкот, освобождаване от активи и санкции "е насочено към институции, а не към отделни лица. В случаите, когато отделни лица представляват Израел, техните дейности се подчиняват на институционалните критерии на движението", допълва тя.

"Дълбоко оценяваме факта, че изпълнителката на главната роля Рейчъл Зиглър публично изрази подкрепата си за освобождението на Палестина, но това не е достатъчно, за да отмени вредата, нанесена от включването на културния посланик на Израел", пише Малак.

Джоуел Петлин, суперинтендант на училищния район Киряс Джоел, смята, че Зиглър просто се е опитала "да подразни колежката си, която, е била подложена на известно ниво на злоупотреба, защото е израелка".

На свой ред генералният консул на Израел в Ню Йорк заяви, че Зиглър трябва да се срамува от себе си и призова хората да си купят билети за следващия филм за Гадот, пише израелската информационна мрежа Ynet, цитирана от БГНЕС.

Още: В Русия погнаха училище за ЛГБТ пропаганда заради скеч със Снежанка (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес