Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова порция задържани служители на министерства и бизнесмени в Турция

07 юни 2017, 09:16 часа • 1682 прочитания

Главната републиканска прокуратура в Анкара издаде заповеди за задържане на 17 служители в Министерството на транспорта и на 30 служители в Министерството на националното образование, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус".

Самите задържания и обиски са извършени на 6 юни и са в рамките на воденото от прокуратурата разследване на т.нар. „гюленисти” в държавните органи и институции на Турция.

Междувременно рано тази сутрин екипи на отдела за борба с финансовите престъпления към Истанбулската дирекция по сигурността извършиха масови обиски и задържания на 103 различни адреси в световния мегаполис, съобщи вестник „Милиет”.

Задържаните са предполагаеми членове на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС). Издадените заповеди от Главната републиканска прокуратура в азиатската част на Истанбул касаят общо 128 заподозрени бизнесмени. Всичките са служители на 19 фирми, една фондация и едно дружество на холдинга „Кайнак”. Същият още от 2015 година е поставен под запрещение и има назначени надзорници, посочва още изданието.

Турските власти арестуваха във вторник в Измир ръководителя на местния клон на Amnesty International Танер Кълъч. Той е заподозрян във връзки с дейността на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, и с ръководената от него организация ФЕТО.

По същите подозрения са арестувани още 22 адвокати.

Actualno.com припомня, че броят на задържаните в Турция след опита за преврат от лятото на 2016 г. достигна над 113 хиляди души. Те са обвинявани във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за организацията на пуча. Почти 50 000 от арестуваните остават под стража.

Гюлен живее в САЩ и Анкара многократно иска от Вашингтон неговата екстрадиция в Турция.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес