Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов ирански петролен танкер пристигна в Сирия

04 юли 2022, 17:03 часа • 2606 прочитания

В сирийското пристанище Банияс е пристигнал ирански петролен танкер - третият за последните седмици, съобщи иранската информационна агенция Тасним, цитирна от АФП.

Иранският танкер пристигна в събота в северозападното сирийско пристанище на Средиземно море след откриването на нова кредитна линия между двете страни.

Официалната сирийска информационна агенция SANA съобщи, че президентът Башар Асад е ратифицирал "нова фаза" на споразумението за кредитна линия.

Сделката има за цел да осигури на разкъсваната от войната страна енергийни и други доставки, необходими за преодоляване на недостига.

Сирия е опустошена от продължилата повече от десетилетие гражданска война, която струва на въглеводородния сектор десетки милиарди долари.

През юли 2015 г. сирийският парламент одобри споразумение с Иран, по силата на което Сирия получи кредитна линия в размер на 1 млрд. долара.

Сделката бе сключена след две подобни кредитни линии през 2013 г. на обща стойност 4,6 млрд. долара, които позволиха на Иран да осигури петролните нужди на Сирия.

Споразуменията се оказаха от решаващо значение и за двете държави, тъй като икономиките им се борят с тежките западни санкции.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес