Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нетаняху и Могерини с различни позиции относно статута на Йерусалим

11 декември 2017, 11:00 часа • 2479 прочитания

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху изрази мнение, че "всички или поне мнозинството от страните членки на ЕС ще признаят Йерусалим за столица на Израел и ще преместят там посолствата си."

Това заяви той пред журналисти в Брюксел преди срещата си с външните министри от ЕС.

"Дойде време палестинците да признаят Еврейската държава, както и факта, че тя има столица – Йерусалим", каза Нетаняху.

Според израелския премиер, "макар че сега няма такова споразумение, то ще бъде постигнато в бъдеще".

"Вярвам, че всички или мнозинството европейски държави ще преместят посолствата си в Йерусалим, ще признаят Йерусалим за столица на Израел и ще започнат да работят с за сигурността, благоденствието и мира", каза Нетаняху.

Припомняме, че на 6 декември американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и подписа документ за преместването там на посолството на САЩ.

Междувременно върховният представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Европейският съюз подкрепя възобновяването на близкоизточния мирен процес въз основа на принципа на две държави с обща столица Йерусалим, предаде БГНЕС.

"Целта на ЕС е възобновяване на близкоизточния процес. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за постигане на мир е принципът на двете държави, които имат обща столица – Йерусалим”, каза още Могерини при пристигането си за среща с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Брюксел.

Тя подчерта, че страните от ЕС в близко бъдеще не планират преместване на посолствата си в Йерусалим. За пореден път Могерини предупреди за възможна ескалация на насилието, по-специално около светите места.

Могерини каза още, че през януари смята да обсъди ситуацията в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.

Върховният представител напомни, че посещението на Нетаняху в Брюксел е първа визита на израелски премиер от 22 години.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израелците завладяха източната част на града през войната от 1967 и настояват, че Йерусалим е „единна и неделима” столица на Израел. Палестинците искат столица на тяхната държава да бъде Източен Йерусалим.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес