Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостиг на ирански ракети за "Хизбула", хутите и Путин: Резултати от ракетната атака на Израел

27 октомври 2024, 11:34 часа • 2506 прочитания

Израелската ракетна атака срещу Иран в ранните часове на 26 октомври е успяла да порази технологично оборудване за балистични ракети, което много сериозно застрашава производството им от иранска страна. Това твърди изданието Axios, позовавайки се на израелски и американски източници.

Още: Израел удари Иран (ВИДЕО + СНИМКА)

Въпросното оборудване не може да бъде произведено от Техеран – иранците го купували от Китай. Съответно, за поправката му ще трябва поне една година – а става въпрос за ракети, от които Иран доставя и на Русия. Три израелски източници казват, че става въпрос за 12 миксера, използвани за производство на ракетно гориво. Именно тези миксери се внасят от Китай в Иран.

Същевременно Reuters цитира американски източници, които на база сателитни снимки (единият сателит е Planet Lab) твърдят, че Израел е ударил голям ирански военен комплекс в Парчин – точно там се произвеждат ракети, а в миналото комплексът е бил част от иранската ядрена програма. Поразени са три сгради и в две от тях се е произвеждало гориво за ракети, според оценката на Дейвид Олбрайт, ръководител на Института за наука и международна сигурност, който е един от източниците. Новинарската агенция добавя, че при атаката вчера израелците са изстреляли над 200 ракети и че на база оценките от Олбрайт и Декър Евълет, анализатор в CNA, ударите са били много прецизни. Евълет казва, че са поразени три сгради, където се е правело ракетно гориво и е имало складирани ракети.

Според израелските военни, невъзможността на Иран да прави нови ракети ще окаже сериозно влияние специално върху "Хизбула" и хутите в Йемен, макар че иранците имат значителен резерв от ракети. Иранците обаче не признават да има някакви поражения по производствени мощности за ракети и дронове.

Освен това, израелците са ударили 4 ракетни установки С-300 – те са били разположени на стратегически позиции за защита на иранската столица Техеран.

Още: Край на израелската атака срещу Иран: Ще има ли изобщо отговор на Техеран? (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес