Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напрежение между Русия и Иран: Техеран обяви, че подкрепя териториалната цялост на Украйна

18 юли 2023, 22:32 часа • 14473 прочитания

Иран "вярва в териториалната цялост на всяка страна, включително Украйна". Това каза иранският външен министър Амир Абдолахиан пред официалната информационна агенция на Ислямската република, като "подчерта необходимостта от прекратяване на войната чрез политически диалог". 

Въпреки факта, че Иран доставя на Русия дронове, които са използвани във войната срещу Украйна, през последните дни се наблюдава охлаждане в отношенията между Техеран и Москва. Причината е статутът на три острова в Персийския залив, които Иран твърди, че са негови, но ОАЕ оспорва това.

ОЩЕ: Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО)

На Съвета за сътрудничество в Персийския залив Русия подписа изявление в подкрепа на „мирната инициатива“ на ОАЕ за разрешаване на проблема. В документа се призовава за "двустранни преговори или Международният съд на ООН, в съответствие с правилата на международното право и Устава на ООН, да реши дали този въпрос е в съответствие с международната легитимност".

Москва поиска решение, базирано на дипломация, но говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани отхвърли съдържанието на изявлението на Русия и Съвета за трите острова. Той заяви, че те "вечно принадлежат на Иран и подобни изявления са несъвместими с приятелските отношения на Иран с неговите съседи", предаде независимата и базирана в Лондон иранска телевизия Iran International.

Два дни след обявяването на изявлението Техеран привика руския посланик, а ирански официални лица призоваха Руската федерация да коригира позицията си по териториалния конфликт.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Трите острова в Персийския залив са били част от Иран, което може да се потвърди от исторически и географски документи. Въпреки това Обединените арабски емирства неведнъж са предявявали претенции към тях, описвайки ситуацията като "продължаваща окупация от страна на Ислямска република Иран".

Трите острова попадат под британски контрол през 1921 г., но на 30 ноември 1971 г., ден след като британските войски напускат региона и само два дни преди ОАЕ да станат официална федерация, тогавашният шах Мохамед Реза Пахлави изпраща иранския флот, за да подсигури и трите острова. Иранските сили остават там, като само на Абу Муса има цивилно население - по-малко от 2000 души.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес