Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтията на Сирия видя Тръмп като проблема на Близкия изток, папата се моли за мир

25 декември 2017, 15:25 часа • 1344 прочитания

Главният мюфтия на Сирия шейх Ахмед Бадреддин Хасун обвини американския президент Доналд Тръмп, че с признаването на Йерусалим за столица на Израел иска да разпали нова религиозна война в Близкия изток, предаде БГНЕС.

В интервю за телевизия "Ал Маядин" мюфтията призова християните и мюсюлманите по света "да излязат в единен фронт срещу решението на президента на Съединените щати Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим за столица на Израел". Според него, с тази стъпка "администрацията на САЩ иска да разпали в Близкия изток нова религиозна война".

"Решително издигаме глас и казваме на Америка, че няма да успее с намеренията си", каза мюфтията. "Запада е длъжен да разбере, че християни и мюсюлмани живеят на Изток като единно духовно семейство". По неговите думи, "23 млн. сирийци отбелязват днес празника Рождество Христово".

На 21 декември, Общото събрание на ООН с мнозинство от 128 от гласовете одобри резолюция против признаването на Йерусалим за столица на Израел.

В светлината на призива на мюфтията, папа Франциск призова за "мир за Йерусалим" и "взаимно доверие" на Корейския полуостров, след като посочи страданието на децата в конфликтите по света в коледното си обръщение.

В традиционното обръщение "Урби и Орби" на площад "Свети Петър" папата говори за "нарастващото напрежение между израелци и палестинци", и изрази надежда "волята за възобновяване на диалога може да надделее между страните и че накрая може да се постигне договорено решение, което би позволило мирното съвместно съществуване на две държави".

"Нека се молим, че конфронтацията може да бъде преодоляна на Корейския полуостров и че взаимното доверие може да се увеличи в интерес на света като цяло", каза папата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес