Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Модни компании местят производството си от Китай в Турция

07 февруари 2020, 18:32 часа • 4145 прочитания

Епидемията от коронавирус в Китай подтикна няколко модни марки да преговарят с турски компании за евентуално прехвърляне на производството на облекла от Китай в Турция, заявиха представители на турската модна индустрия.

От епидемията в Китай са загинали 637 души, а много компании спряха производството до следващата седмица или по-дълго, по искане на правителството, което се стреми да спре разпространението на вируса.

Китай доминира в световния сектор за производство на облекла, а турските производители се специализират в по-висококачествени и скъпи стоки през последните години.

Мениджърите по поръчките и дизайнерите не могат да отидат в Китай заради страх от коронавируса и ограничения за пътуване. Ето защо няколко известни марки в момента обсъждат производството на облекла за новия сезон да се премести в Турция, твърди ръководителят на Сдружението на турските производители на облекла Хади Карасу.

"Като се има предвид, че производствените разходи в Китай и Турция са почти равни, някои европейски компании вече започнаха да обмислят прехвърляне на поръчките тук", каза Карасу.

Той отбеляза, че "Китай изнася дрехи на стойност около 170 милиарда долара."

"Според нашите изчисления, при първоначалната фаза в Турция ще бъдат прехвърлени около 1% от поръчките, което може да възлезе на около 2 милиарда долара", смята Карасу.

Турция е изнесла облекла на стойност 17,7 милиарда долара миналата година.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес