Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министърът на отбраната на САЩ изключи сътрудничество с Русия в Сирия

25 юли 2018, 08:40 часа • 2075 прочитания

Министърът на отбраната на Съединените американски щати Джемс Матис заяви, че засега Пентагона не планира съвместни действия с Русия в Сирия, предаде БГНЕС. По този начин Матис отхвърли предложението на Москва, отправено непосредствено след приключването на срещата на върха в Хелзинки, двете суперсили да си сътрудничат за завръщане на сирийските бежанци по родните им места.

В петък, 20 юли, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео потвърди, че темата е била обсъждана във финландската столица от президентите на Съединените щати и Руската федерация. Пентагона обаче е против координирането на действията с Русия в Сирия, където двете държави провеждат отделни военни кампании. Още повече, че САЩ редовно обвиняват Русия, че с действията си допринася за жертвите сред цивилното население и съответно за увеличаването на бежанския поток.

Към момента единствената координация между САЩ и Русия се осъществява посредством специална "гореща линия", която да предотвратява евентуални сблъсъци между наземните и военновъздушните сили на двете страни.

За съвместни действия в Сирия е необходимо и одобрението на Конгреса, който след руската анексация на Крим през 2014 година, прие закон, забраняващ взаимодействието с въоръжените сили на Русия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес