Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мианмар очаквано не си призна, че извършва геноцид над рохинджите

04 януари 2017, 16:16 часа • 2617 прочитания

Специална комисия, чиито членове бяха посочени от правителството на Мианмар, не откри доказателства, че властите на страната извършват геноцид над представителите на мюсюлманското малцинство „рохинджа“. Това предаде BBC.

Според представен доклад нямало доказателства и за масовите изнасилвания, извършвани от войници, за които свидетелстват десетки жени.

Твърденията за геноцид са отхвърлени на база аргументи, че в провинция Ракхине все още има живеещи рохинджи и че джамии не са били разрушавани. Продължава разследването по обвиненията за палежи и мъчения.

В Мианмар живеят около 1 млн. рохинджи. Те са отхвърляни и преследвани от държавата, защото изповядват исляма. Много мианмарци ги възприемат като нелегални емигранти от Бангладеш, макар рохинджите да имат дълбоки корени в страната.

Насилието над рохинджите избухна през 2012 г. и оттогава не е спирало. Говори се дори за етническо прочистване, а Аун Сан Су Чи – лидер на Мианмар и носител на Нобелова награда за мир, е остро критикувана за липсата на реакция.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес