Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мианмар извършва престъпления срещу човечеството, алармира Amnesty

19 декември 2016, 15:18 часа • 2059 прочитания

Правозащитната организация Amnesty International публикува доклад, в който твърди, че действията на мианмарската армия срещу народа „рохинджа“ са престъпления срещу човечеството. Войниците са убивали, изнасилвали и измъчвали хора от това малцинство, което е е преследвано, тъй като изповядва исляма.

Властите в Мианмар отрекоха обвиненията и заявиха, че извършват „анти-терористични“ операции в Ракхине – област, населявана от рохинджи. Официалното изявление на правителството гласи, че то има нужда от „време и пространство“, за да реши проблемa, пише BBC.

Междувременно Малайзия обяви, че насилието над рохинджите вече е регионален проблем и призова Асоциацията на страните от Югоизточна Азия да го разследва и да изпрати хуманитарна помощ. Това е доста изненадващо, тъй като Асоциацията изключително рядко се меси във вътрешните работи на някоя от членките.

Информация за ужасите в Ракхине започна да се появява през октомври, след като мианмарската армия проведе операции срещу бунтовници рохинджи. Тя бе оправдана с нападение на група рохинджи над патрул на граничната полиция. През ноември официални лица от ООН заявиха, че Мианмар извършва етническо прочистване в района, а Human Rights Watch публикува кадри от сателит, на които се виждат опустошени села.

На снимката: Деца от народа "рохинджа"

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес