Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ливанският президент обяви бившия премиер Харири за задържан в Саудитска Арабия

15 ноември 2017, 14:10 часа • 1042 прочитания

Подалият оставка премиер на Ливан Саад Харири е задържан в Саудитска Арабия, откъдето по-рано този месец обяви оттеглянето си. Това обяви ливанският президент Мишел Аун.

„Нищо не може да оправдае невъзможността на премиера Саад Харири да се върне 12 дни, по тази причина ние приемаме, че е задържан, противно на Виенската конвенция“, каза Аун в съобщение в „Туитър“.

От 4 ноември, когато Харири се оттегли от поста, се разпространяват спекулации за обстоятелствата по оставката му, тъй като тя беше обявена от Рияд, в ефира на саудитската телевизия „Ал Арабия“.

Появиха се слухове, че премиерът, който има саудитско гражданство и е израснал в кралството, е бил задържан заедно с десетките саудитци в рамките на антикорупционната кампания срещу високопоставени представители на властта в Рияд.

Самият Харири, който има близки отношения със саудитските власти, се опита да разсее съмненията с интервю, излъчено през уикенда, в което заяви, че е свободен и ще се върне до няколко дни в страната си. Във вторник той написа в „Туитър“, че е добре и че ще дойде в Ливан скоро, предаде БГНЕС.

Досега обаче няма данни за неговото завръщане, като изявления от Франция и други държави разпалват предположенията за задържането му.

Президентът Аун все още не е приел официално оставката на Харири, заявявайки, че ще го направи само след лична среща с министър-председателя. „Той трябва да се върне в Ливан, за да представи своята оставка или да я оттегли, или да обсъди причините за нея и начините за справянето с тях“, написа по-рано днес Аун в „Туитър“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес