Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ливанският премиер с ново обяснение за скандалната си оставка

13 ноември 2017, 06:45 часа • 1426 прочитания

Подалият изненадващо оставка на 3 ноември ливански премиер Саад Харири обяви от Саудитска Арабия, че е свободен.

"Аз съм свободен тук. Ако реша да отпътувам утре, ще го направя", каза той в интервю от саудитската столица Рияд за телевизията на неговата партия, предаде БГНЕС.

Той заяви, че след няколко дни ще се върне в Бейрут. "Ще се върна в Бейрут, за да връча официално оставката си на президента на републиката", посочи той.

Харири потвърди, че е напуснал страната "от съображения за сигурност". Той отхвърли отправените към Саудитска Арабия обвинения, че се намесвала във вътрешните работи на Ливан. По думите му Саудитска Арабия "е била и си остава приятел на ливанците".

Решението си да напусне премиерския пост Харири обясни със стремежа "да защити интересите на Ливан". "По време на предстоящата среща с президента Мишел Аун ще обсъдя регулирането на кризата. Ако те искат да се откажа от оставката, принципът за неутралитета на Ливан трябва ясно да се спазва", поясни Саад Харири.

На 3 ноември Харири замина на посещение в Саудитска Арабия, но на следващия ден обяви изненадващо от Рияд в телевизионно обръщение, че подава оставка заради заплаха за живота му и в знак на протест срещу намесата на Иран и ливанската шиитска организация "Хизбула" във вътрешните работи на Ливан, срещу което "той не е могъл да се противопостави".

Оставката на Харири така и не бе приета в Бейрут, защото според ливанското законодателство се изисква той да я връчи на президента Мишел Аун. Появиха се слухове, че премиерът е бил примамен в Саудитска Арабия, където е бил арестуван по подозрения за участие в корупционни схеми. В същото време стана ясно, че той беше прие от саудитска крал ден, след като обяви оставката си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес