Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ливан получи от Интерпол заповед за арест на Карлос Гон

02 януари 2020, 15:43 часа • 1789 прочитания

Ливан получи от Интерпол заповед за арест на бившия шеф на автомобилния алианс "Nissan Renault" Карлос Гон, съобщи пред Reuters ливански съдебен източник, предава БНР.

Интерпол е изпратил червена бюлетина, с която призовава властите в страната да арестуват Гон, като самото искане е било получено от ливанските вътрешни сили за сигурност, но все още не е изпратено в съдебната система, посочи източникът.

Междувременно министърът на правосъдието Алберт Серхан на Ливан потвърди информацията, че е получил известие от Интерпол за арестуването на Гон.

Карлос Гон избяга в Бейрут от Япония, където е съден за предполагаеми финансови нарушения.

Източникът на Reuters, който говори при условие за анонимност, заяви, че все още не е взето решение по отношение на заповедта на Интерпол.

В минали случаи обаче, когато Ливан е получавал червени бюлетини за ливански граждани, пребиваващи в страната, заподозрените не са били задържани, като само техните паспорти за били изземвани и им е била определяна парична гаранция.

Карлос Гон, бивш шеф на Nissan и мултимилионер, прекара месеци в подготовка за съдебен процес по обвинения във финансови нарушения. Той даде 1 млрд. йени (8,9 млн. долара) за гаранция през април. С ход, който остави Япония с червено от срам лице и в смут собствения му правен екип, Гон се появи в Ливан в новогодишната нощ. "Избягнах от несправедливостта и политическото преследване", заяви той в изявление. Бягството на бившия изпълнителен директор от Токио до Бейрут е било планирано щателно за период от няколко седмици, смята WSJ (The Wall Street Journal). Вестникът, който цитира редица неидентифицирани източници, заяви, че внимателно е бил сглобен екип, който да осъществи замисъла. Според съобщенията, групата включва съучастници в Япония, които транспортирали Гон от къщата му и с частен самолет до Истанбул. Оттам той продължил пътуването си до Бейрут, където пристигнал в ранните часове на 30 декември. Карлос Гон израства в Ливан, притежава имот там и е популярна фигура. Той дори се появи на една от пощенските марки на страната.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес