Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на "Хамас" призова за нова интифада, обяви петък за "ден на гнева"

07 декември 2017, 11:44 часа • 2534 прочитания

Лидерът на политическото крило на движението „Хамас“ Исмаил Хания призова за нова арабска интифада, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението Вашингтон официално да признае Йерусалим за столица на Израел, предава руската информационна агенция РИА Новости.

Хания обяви петък, 8 декември, за „ден на гнева“ и акции срещу Израел под лозунга „Свобода на Йерусалим и Западния бряг“. Той бе категоричен, че градът остава столица на цяла Палестина.

"Тази ционистка политика, подкрепяна от САЩ, не може да бъде съборена, освен ако не възпламеним нова интифада", каза в реч ръководителят на въоръженото палестинско ислямистко движение в ивицата Газа.

Лидерът на „Хамас“ призова арабските страни да преустановят сътрудничеството си с Вашингтон, уверявайки, че Доналд Тръмп ще съжалява за взетото решение.

В сряда президентът на САЩ обяви признаването на Йерусалим за столица на Израел и подписа документ за преместването на американското посолство от Тел Авив в града.

Израел определя Йерусалим като своя „единна и неделима“ столица, включително неговите източни райони и историческия център, който е превзет в рамките на Шестдневната война от 1967 г., предаде Фокус.

Международната общност не признава израелския суверенитет на града и определя неговия статут като един от основните проблеми на близкоизточния конфликт, който следва да бъде решен на основа преговори с палестинците, които имат претенции към източната част на Йерусалим.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес