Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюрдите изразиха готовност да предадат оръжията си

31 декември 2018, 08:25 часа • 3309 прочитания

Бойците от кюрдските „Отряди народна самоотбрана“ заявиха, че са готови да предадат оръжията си след постигане на политическо решение на сирийската криза. Това съобщи ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

Според Нури Махмуд, кюрдите са призовали за помощ на сирийската армия за защита на град Манбидж пред заплахата от нахлуване на турски войски и въоръжените сили на опозицията. „Що се отнася до оръжията, прехвърлени от Съединените щати, кюрдите ги използват изключително във войната срещу терористите от „Ислямска държава“, каза той. Кюрдският командир отбеляза, че военните операции срещу терористичната групировка продължават в района на Хаджин.

По-рано Анкара многократно заявяваше, че Вашингтон прави грешка, като доставя оръжие на кюрдите. В Турция кюрдската милиция се счита за част от въоръженото крило на Кюрдската работническа партия, която се счита за терористична организация. Президентът Реджеп Тайип Ердоган многократно предупреждава, че даденото на кюрдите американско оръжие може по-късно да бъде насочено срещу Турция.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес