Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корабът с помощи от Кипър пристигна край бреговете на Газа

15 март 2024, 13:42 часа • 612 прочитания

Кораб, теглещ баржа, натоварена с хуманитарна помощ, пристигна днес край бреговете на Газа, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители.

По нов маршрут

Това е тест за нов маршрут за доставка на помощи по море от Кипър към опустошения палестински анклав, където е напът да се разрази глад след петмесечната военна кампания на Израел.

ОЩЕ: Кипър изпраща втори кораб с помощи за Газа

Плавателният съд, изпратен от благотворителната организация "Световна централна кухня", превозва близо 200 тона помощ, която ще бъде доставена на временен кей, който се подготвя в Газа. Очаква се скоро да отплава втори кораб.

Не са известни много подробности за начина на доставяне и разпределяне на помощта, след като корабът бъде готов за разтоварване в Газа, където агенциите на ООН описват огромни пречки пред получаването на помощи от нуждаещите се.

ОЩЕ: Десетки палестинци са убити докато чакат помощи в Газа: Израел отрече да стои зад атаката

Ако новият морски маршрут бъде успешен, той може да помогне за облекчаване на кризата с глада в ивицата Газа, където голяма част от населението е изправено пред недохранване, а болниците в най-засегнатите северни райони на анклава съобщават за деца, умиращи от глад.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес