Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският президент отвори вратата за разбирателство със САЩ

27 октомври 2022, 12:23 часа • 1835 прочитания

След като си осигури нов мандат начело на Китай, китайският президент Си Дзинпин демонстрира поне на думи готовност за сътрудничество със САЩ "в името на взаимната изгода".

В качеството си на световни сили Китай и Съединените щати трябва да укрепят двустранната комуникация и сътрудничество, за да гарантират стабилност в света, каза Си в рамките на събитие, организирано от неправителствената организация Национален комитет по американско-китайските отношения, предаде БТА.

Посланието на Си е реципрочно и с това на американския президент Джо Байдън, който подчерта, че САЩ не търсят сблъсък с Китай. Отдавна от американска страна бива повтаряно, че е много важно САЩ и Китай да поддържат диалог и да търсят сътрудничество по въпроси от глобално значение - например климатичните промени, опасността от пандемии и т.н.

Същевременно обаче Дзинпин предупреди, че няма да позволи никой да се меси по въпроса с Тайван и че ако Пеник усети, че външни сили пречат, ще действа както намери за добре, включително и с военна сила.

Мътният свят на китайската политика: Преврат срещу успял бивш президент

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес