Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай: Вашингтон трябва да избере между сътрудничество или конфликт

19 юни 2023, 10:19 часа • 1785 прочитания

Китай и Съединените щати трябва да изберат между "сътрудничество или конфликт", заяви бившият китайски външен министър Ван Йи пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Пекин. Днес е последният ден от визитата му, целяща подобряване на силно обтегнатите връзки между двете страни.

Според служител на Държавния департамент Блинкен и Ван Йи са разговаряли в продължение на три часа в понеделник в богато украсената държавна къща за гости в древните градини Дяоютай.

"Пътуването на държавния секретар до Пекин този път идва в критичен момент в китайско-американските отношения", каза Ван на Блинкен, според съобщението на китайската държавна телевизия CCTV. "Необходимо е да се направи избор между диалог и конфронтация, сътрудничество или конфликт", подчерта той.

"Трябва да обърнем низходящата спирала на китайско-американските отношения, да настояваме за връщане към здравословен и стабилен курс и да работим заедно за намиране на начин за разбирателство между Китай и САЩ", добави дипломатът.

Преди срещата си Блинкен и Ван си размениха учтиви усмивки и любезности пред камерите. След това те се отправиха към срещата със своите помощници, които за разлика от шефовете си носеха маски, в съответствие с протоколите за Ковид-19.

ОЩЕ: САЩ и Китай си говорят, но не се споразумяват - засега 

През последните години напрежението между двете най-големи икономики в света нарасна по различни въпроси - от търговията до технологиите и Тайван.

Представители на САЩ казват, че не очакват голям пробив от разговорите на Блинкен, но се надяват да се възобновят редовните линии за комуникация, за да се предотврати прерастването на различни казуси в конфликти.

И двете страни заявиха в неделя, че китайският външен министър Цин Ган е приел предложението да направи ответно посещение във Вашингтон на по-късна дата.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес