Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

16 май 2024, 23:40 часа • 1592 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин и гостуващият президент на Русия обсъдиха в неформална обтановка стратегически въпроси, предаде китайската агенция Синхуа.

Още: Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Срещата им се състоя в държавната резиденция Чжунанхай" в Пекин. Путин и Си в непринудена обстановка, на чаша чай са обменили мнения по стратегически въпроки, представляващи общ интерес, допълва агенцията. Си е заявил, че е готов да остане в близък контакт с Путин, за да не насочи развитието на китайско-руските отношения в правилната посока, предаде БТА.

Руският президент каза, че иска да запази близка комуникация със Си, за да се приложи на практика значимия консенсус, постигнат между тях. Си е заявил, че Китай подкрепя организирането на международна мирна конференция, призната от Русия и от Украйна в подходящото време и с равнопоставено участие и откровени дискусии по всички варианти за постигане на мир.

Още: Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Путин е заявил, че Русия цени обективната, справедлива и балансирана позиция на Китай по украинския въпрос. Путин е добавил, че Русия приветства това, че Китай продължава да играе важна и конструктивна роля в намирането на политическо решение на украинския въпрос.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес