Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай призна за три живи коронавирусни щама от прилепи

26 май 2020, 12:17 часа • 3158 прочитания

В Института по вирусология в китайския град Ухан има три живи щама на коронавирус от прилепи, призна шефката на институцията Ван Ян в интервю за местен тв канал, цитирано от информационните агенции.

Тя обаче настоява, че те не са източник на глобалната пандемия от COVID-19, тъй като се различават от този на инфекцията, обхванала света.

Ван обяснява, че от 2004 г. в института "изолирахме и получихме коронавируси от прилепи... В момента имаме три живи щама на вируси... Съвпадението им със SARS-CoV-2 е едва на 79,8%".

Тя категорично отхвърля твърденията, че заразата е тръгнала от лабораторията й, както настояват президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео. Според Ван това си е "чиста измислица".

Учените в института в Ухан никога "не са откривали, изследвали или съхранявали вируса", докато не получават проби на 30 декември м.г. от непознатата заразата, която се разпространява сред хората.

"Както всички други дори не знаехме за съществуването на този вирус", казва тя относно COVID-19, който зарази над 5.3 млн. души в глобален мащаб и отне живота на повече от 340 000. "Как може да тръгне от нашата лаборатория, след като никога не сме разполагали с него?", недоумява Ван обвиненията, отправени към института, който ръководи.

Китай настоява, че заразата за първи път се е появила на пазар за живи животни в Ухан.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес