Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай не се притеснява от новия щам на грипния вирус

01 юли 2020, 17:07 часа • 1741 прочитания

Китай омаловажи значението на новия щам на свински грип, за който стана ясно по света вчера. Според специалисти щамът има потенциал да предизвика нова пандемия, подобно на тази от 2009 година.

Запитан за него, говорителят на външнополитическото ведомство Чжао Лицзян заяви, че страната му ще продължи да "наблюдава болестта, ще съобщи за нея, ако е необходимо, и ще я лекува своевременно". "Изводите на експертите са, че цитираната в статията извадка е малка и непредставителна", категоричен бе Лицзян.

Статия за изследването на специалисти от китайски университети и от китайския Център за профилактика и борба със заболяванията, беше публикувана в американското сп. "Протоколи на Националната академия на науките". От 2011 до 2018 г. те са взели 30 000 назални проби от прасета в кланици в 10 китайски провинции и в една ветеринарна болница. Изолирани са 179 вируса свински грип.

Според изследователите заразилите се хора, които са били контактни с прасетата, са сравнително много - 10,4%. Те мислят, че вирусът G4 вече е преминал у хора, но към момента няма доказателства дали може да се предава от човек на човек.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес