Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катрин Аштън е готова да посети Иран

12 януари 2014, 11:14 часа • 26525 прочитания

Върховната представителка на ЕС по въпросите на сигурността и външната политика Катрин Аштън е готова за пръв път да посети Иран.

Това разкри пред ИТАР-ТАСС източник от прес служата на Аштън, предаде БГНЕС.

По думите му Катрин Аштън "с интерес е посрещнала съобщенията в медиите за възможна покана да посети Иран". "Върховната представителка вече е посочвала, че има намерение да посети Техеран в зависимост от напредъка по постигането на всеобхватно споразумение", посочи източникът. Има се пред вид споразумението за ядрената програма на Иран.

Иранската информационна агенция Мехр съобщи вчера, че Аштън е поканена да посети Техеран. "Госпожа Аштън има покана от Джавад Зариф (външният министър) за посещение в Техеран", заяви зам-външният министър Абас Арагчи, цитиран от Мехр.

Според съобщение на прес службата на Аштън на преговорите между нейния заместник Хелга Шмид и Абас Арагчи е бил постигнат "напредък по всички въпроси, свързани с изпълнението на Съвместния план за действия от Женева". Двудневните преговори се провели при закрити врати в един от женевските хотели. В тях е участвал е зам-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шермън

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес