Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертви след удари по бежански лагери в Газа, докато Израел се готви за примирие

03 юни 2024, 10:38 часа • 1485 прочитания

Най-малко четирима души са били убити при въздушно нападение срещу бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа, а шест жени и деца са станали жертви на атака срещу близкия бежански лагер Бурейдж. Това съобщи катарската телевизия "Ал Джазира" (забранена в Израел), посочвайки, че става дума за израелски нападения.

Имало е такива и срещу жилищни сгради в Хан Юнис, в южната част на анклава, като там са загинали още 12 души, включително най-малко три деца.

Още: Загинали при израелски удар в Алепо

Израел твърди, че поразява само терористи

Според израелската армия изтребители са поразили около 50 цели в Ивицата Газа през изминалия ден. Военните казаха, че целите са включвали инфраструктура и сгради, принадлежащи на терористични групировки, както и складове за оръжие.

Ударите са нанесени в момент, когато войските продължават да действат в южната част на Ивицата Газа в района на Рафах и в коридора Нецатим в центъра на анклава.

Снимка: Getty Images

Израел няма да приеме управление на "Хамас" в Ивицата Газа

„Няма да приемем управлението на "Хамас" в Газа на нито един етап“, каза междувременно израелският министър на отбраната Йоав Галант, който е един от двамата израелски лидери (заедно с премиера Бенямин Нетаняху), срещу които е издадена заповед за арест от Международния наказателен съд. Същото важи за трима лидери на "Хамас".

Думите му идват на фона на обсъжданото примирие, което би довело до окончателен край на войната: Реакцията на Нетаняху след изявлението на Байдън: Войната в Газа ще приключи след елиминирането на "Хамас".

Още: "Хамас": Предложението за прекратяване на огъня в Газа е положително

Междувременно съветник на Нетаняху обяви, че Израел ще приеме предложението за примирие, включващо освобождаване на заложници от "Хамас" и на палестински затворници от Израел. Въпреки че страната иска да елиминира напълно екстремистите, международният натиск върху нея е огромен заради хуманитарната катастрофа в Газа и живота на заложниците.

Още: САЩ и Израел бистрят споразумението с Ивицата Газа

The Times of Israel съобщи, че 35-годишният Долев Йехуд, за когото първоначално се смяташе, че е бил взет за заложник в Ивицата Газа от терористите от "Хамас" на 7 октомври, е обявен за мъртъв, след като тялото му е идентифицирано в Израел. Йехуд от кибуца Нир Оз на границата с Газа е бил доброволен медик в „Маген Давид Адом“ и „Обединена Хатзала“. Сутринта на 7 октомври той е напуснал дома си, за да помогне на други хора по време на нападението на "Хамас", преди да бъде убит.

Още: Урсула фон дер Лайен приветства предложението за мир в Газа, нарече го "реалистично"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес