Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония се притеснява от активните си вулкани

29 септември 2014, 19:31 часа • 15665 прочитания

През уикенда Япония си припомни колко е уязвима пред многобройните си активини вулкани. Това се случи с изригването на вулкана Онтаке, коментира издаванието Japan times.

В понеделник от кратера му продължаваше да излиза газ. В същото време спасителните екипи се опитваха да достигнат до телата на планинарите, които са били хванати в капан на върха по време на изригването, информира "Фокус".

Безжизнените тела на още 5 души бяха открити край вулкана, който изригна в събота, съобщи по-рано днес АФП. С това броят на загиналите достигна 36 души, информира БГНЕС.

Онтаке е само един от общо 110 живи вулкана, разпръснати из цялата сеизмично активна територия на Япония. Сред тях е Фуджи, която е най-високата планина в Япония и едно от световните наследства на ЮНЕСКО, което посреща по 300 хиляди катерачи всяка година.

Близостта на планината до японската столица Токио е допълнителен източник на притеснение, особено като се има предвид, че тя е в списъка на 47-те вулкана, които може да изригнат през следващите 100 години.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес