Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел строи над 2300 домове за заселници

31 октомври 2019, 16:31 часа • 1583 прочитания

Израел одобри изграждането на 2 342 жилища за заселници на окупирания Западен бряг, съобщи наблюдателят на селището, „Peace Now“, предава БГНЕС.

Решението е взето на 10 октомври и 59% от новите домове ще бъдат издигнати в „селища, които Израел лесно ще може да евакуира при мирно споразумение“ с палестинците.

„С Божията помощ ще успеем да разширим еврейския суверенитет до всички селища като част от земята на Израел, като част от държавата Израел“, заяви Нетаняху по време на реч в селището на Западния бряг Елкана, където присъства на церемонията по откриването на учебната година.

Палестинците отдавна твърдят, че израелските селища вредят на опитите им да създадат жизнеспособна съседна държава. Понастоящем 650 000 еврейски заселници живеят в повече от 100 населени места на окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Международната общност счита всички израелски селища в окупираните палестински територии за незаконни и основна пречка за мира в Близкия изток. Районът, превзет от Израел през 1967 г., не е суверенна израелска територия и палестинците не са израелски граждани и нямат право да гласуват. б и АФП

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес