Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел се съгласи на серия от "хуманитарни паузи" в Ивицата Газа

30 август 2024, 11:27 часа • 557 прочитания

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Израел се е съгласил на поредица от „хуманитарни паузи“ в Ивицата Газа, за да даде възможност за ваксиниране на деца срещу полиомиелит.

Още: ЦАХАЛ са ликвидирали военен командир при атаката на Западния бряг

Три етапа - по три дни спиране на огъня

Кампанията ще има за цел да ваксинира около 640 000 деца и ще започне в неделя, заяви служителят на СЗО Рик Пиперкорн. Тя ще се проведе на три отделни етапа в централната, южната и северната част на ивицата. По време на всеки етап бойните действия ще бъдат преустановявани за три последователни дни между 06:00 и 15:00 ч. местно време.

Споразумението идва дни след като служители на ООН съобщиха, че 10-месечно бебе е било частично парализирано след заразяване с първия случай на полиомиелит в Газа от 25 години насам.

Снимка: Getty Images

Около 1,26 млн. дози от новата орална полиомиелитна ваксина тип 2 (nOPV2) вече са в Газа, като скоро ще пристигнат още 400 000 дози, предава BBC.

Още: Лидерът на опозицията в Израел обвини Нетаняху, че е знаел за 7 октомври, но не сторил нищо

Защо е нужна ваксинация?

Ваксинациите ще бъдат поставени от служители на ООН и други местни здравни работници. СЗО се стреми да постигне 90% покритие с ваксина в цялата ивица, което е необходимо, за да се спре предаването на вируса в Газа. Съществува споразумение за допълнителен четвърти ден на ваксинация и хуманитарна пауза, ако е необходимо да се постигне това ниво.

Полиовирусът е силно заразен и най-често се разпространява чрез канализацията и замърсената вода. Той може да причини обезобразяване и парализа и е потенциално смъртоносен. Засяга предимно деца под петгодишна възраст.

Израел вече има сериозни проблеми с ООН: "Грешка в комуникацията": Израел обясни за стрелбата по автомобил на програма на ООН.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес