Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: Помогнахме на Гърция да спре терористична атака, свързана с Иран

29 март 2023, 10:40 часа • 1345 прочитания

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че разузнавателната агенция на страната му „Мосад” е помогнала на Гърция да предотврати терористична атака, планирана срещу поне един еврейски обект в Атина. В изявлението се твърди, че нападателите са свързани с Иран.

Това съобщи в днешния си анализ за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). В изявлението се посочва, че "Мосад" е помогнала на гръцките власти да осуетят заговор на двама пакистански граждани, свързани с Иран, за нападение срещу израелски и еврейски цели в Гърция. "Мосад" добавя, че пакистанските лица са членове на "широка иранска мрежа, която действа от Иран и от много страни".

Гръцките власти заявиха по-рано, че двама мъже от пакистански произход, които не са назовани, са били арестувани за предполагаемо планиране на нападение срещу еврейски ресторант, пише в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС. Счита се, че нападението е имало за цел да причини големи загуби на човешки животи.

Заподозрените бяха обвинени в тероризъм, докато трети мъж, за когото се смята, че е извън Гърция, е обвинен задочно в подобни престъпления.

"След началото на разследването на заподозрените в Гърция „Мосад” оказа разузнавателна помощ при разнищването на инфраструктурата на терористичната група, нейните методи на работа и връзката с Иран", гласи изявлението.

Гръцките власти „допускат възможността заподозрените да са планирали и други нападения в Гърция".

ОЩЕ: Протестите в Израел не стихват, водни оръдия срещу демонстрантите (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес