Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел отваря граници за туристи, ваксинирани с одобрени от СЗО препарати

01 ноември 2021, 11:49 часа • 1307 прочитания

За първи път от 20 месеца насам Израел отвори границите си за чуждестранни туристи, ваксинирани не по-рано от шест месеца преди пътуването с препарати, одобрени от Световната здравна организация (СЗО), съобщава държавното радио Kan.

От 1 ноември в страната се допускат чужденци, напълно ваксинирани с Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Johnson & Johnson и Covishield, при редица условия за датите и броя на получени ваксини. По-специално, последната ваксинация трябва да е направена не повече от шест месеца преди пътуването. Чуждестранните граждани, които отговарят на тези условия, също трябва да си направят PCR тестове 72 часа преди заминаване и на летище „Бен Гурион“, както и да бъдат изолирани в Израел до получаване на отрицателен резултат, предаде агенция Фокус.

За да бъдат допуснати в Израел, в рамките на 14 дни преди влизането чужденците „не могат да бъдат в страна от червената зона (на заплаха от разпространение на коронавирус)“, поясниха от Министерството на здравеопазването. В същото време пресслужбата на министерството все още не е публикувала списъка на държавите, причислени от ведомството към червената зона. Освен това туристите трябва да попълнят специална декларация за пътници 24 часа преди влизане. Kan отбелязва, че в сутрешните часове на деня формулярът все още не е бил достъпен, което прави невъзможно резервирането на билети засега.

От март 2020 г. Израел е почти затворен за туризъм. Влизането в страната беше възможно само за завръщащи се граждани или чужденци, получили специално разрешение. От май, като част от пилотна програма, няколко организирани чуждестранни пътуващи групи бяха приети в страната, напълно ваксинирани с одобрени от САЩ ваксини.

Израелското министерство на туризма обяви през април, че разглежда 1 юли като възможна дата за започване на приема в страната на ваксинирани туристи от редица държави на индивидуална основа, но изпълнението на тези планове оттогава насам бе отлагано няколко пъти поради епидемиологичната ситуация.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес