Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел и Мароко със сделка за сигурност. Притежава ли Рабат шпионски софтуер

24 ноември 2021, 14:07 часа • 1711 прочитания

Израел и Мароко подписаха в сряда споразумение, с което улесняват Рабат в придобиването на високотехнологични израелски продукти в сферата на сигурността, тъй като двете страни разширяват връзките си след сключването на споразумение за нормализиране на отношенията миналата година, съобщи АФП.

Меморандумът за разбирателство, подписан в Рабат от гостуващия израелски министър на отбраната Бени Ганц и мароканския министър, отговарящ за администрацията на отбраната, Абделатиф Лудии, е "безпрецедентен" за еврейската държава, заяви израелски служител.

Израел има няколко меморандума за разбирателство в областта на сигурността със съюзнически държави, но сделката с Мароко е първото по рода си споразумение с арабска държава, каза служителят.

Израел има пълни дипломатически отношения само с четири арабски държави: Египет, Йордания, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн.

Споразумението с Мароко бе сключено в момент, когато Ганц направи първото посещение на израелски министър на отбраната в северноафриканското кралство.

Ганц заяви, че сделката "ще даде възможност за израелски износ тук (в Мароко)".

Израелското министерство на отбраната контролира целия износ в областта на сигурността, като еврейската държава предлага най-съвременни продукти - от безпилотни самолети за нападение до системата за противоракетна отбрана "Железен купол".

Министерството на отбраната заяви, че меморандумът за разбирателство с Мароко ще установи "официално сътрудничество" в областта на "оперативното планиране, покупките, научноизследователската дейност и обучението".

Според Амнести Интернешънъл и базираната в Париж организация "Забранени истории" един израелски продукт - шпионският софтуер Pegasus на NSO - вече е стигнал до Мароко.

Твърди се, че Рабат го е използвал срещу френския президент Еманюел Макрон - твърдение, което се отрича от Мароко, което заяви, че никога не е купувало софтуера и е завело съдебни дела срещу френските медии и Amnesty International.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес