Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел блокира ивицата Газа по море, палестинците няма да могат да ловят риба

13 юни 2019, 06:40 часа • 2244 прочитания

Израел налага морска блокада на ивицата Газа, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от РИА Новости. Това означава и въвеждане на забрана за риболов по крайбрежието, уточнява БГНЕС.

По-рано израелските военни обявиха, че намаляват привилегиите за риболов от страна на палестинците в ивицата Газа. Акваторията на Средиземно море, където риболовът е разрешен, е възстановена на 15 мили от брега, както беше преди последната ескалация на конфликта в началото на май, която постави израелците и палестинците на ръба на нова война.

"В светлината на продължаващата ескалация и изстрелването на запалителни балони от ивицата Газа към Израел, тази вечер беше решено налагането на морска блокада на ивицата Газа до второ нареждане", написа в Twitter говорител на армията.

Междувременно Тел Авив съобщи, че израелската армия е прихванала ракета, изстреляна от палестинските бойци от ивицата Газа към южната част на страната. До момента няма информация за жертви или щети.

"Ракетата е била прихваната от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол“, се казва в изявление на пресслужбата на армията.

Последвал е и отговор от страна на Израел - серия от въздушни удари.

Противоречията между Израел и палестинците в ивицата Газа, управлявана от движението ХАМАС отново ескалираха в началото на май. При последвалите военни действия загинаха 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар, страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес