Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел арестува 7 свои граждани за шпионаж в полза на Иран

21 октомври 2024, 17:54 часа • 652 прочитания

Седем израелци са арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Иран, тъй като са изпълнявали стотици задачи за Техеран, съобщават от прокуратурата на Израел.

Всички заподозрени са евреи, живеещи в Хайфа и северната част на страната. Сред тях има войник, който е дезертирал от армията, както и двама непълнолетни. Пълнолетните заподозрени са идентифицирани като Азис Нисанов, Александър Садиков, Вячеслав Гушчин, Евгений Йофе и Игал Нисан.

Още: Разкриха условията на Израел за примирие в Ливан (ВИДЕО)

Снимали са бази на израелската армия

Заподозрените са обвинени в заснемане и събиране на информация за базите и съоръженията на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), включително щаба на отбраната „Кирия“ в Тел Авив и военновъздушните бази „Неватим“ и „Рамат Давид“. Снимали са и места, на които са разположени ПВО системи „Железен купол“.

Базата "Неватим" беше обект на двете големи ирански ракетни нападения тази година - през април и октомври, а "Рамат Давид" е ставала мишена на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула".

Заподозрените са обвинени и в получаване на карти на стратегически обекти от техните ръководители, включително на базата "Голани", поразена при смъртоносен удар с дрон по-рано този месец.

Снимка: iStock

Получили са стотици хиляди долари и пари в криптовалута

Прокурорите твърдят, че разследващите от полицията и Шин Бет са установили, че заподозрените са изпълнявали редица различни задачи за иранските разузнавателни служби и са поддържали контакти с ирански агенти. В замяна на действията си те са получили стотици хиляди долари, някои от които в криптовалута.

Още: Поддръжник на "Ислямска държава" планирал атака по израелското посолство в Берлин

Според прокурорите някои от заподозрените са шпионирали за Иран в продължение на две години, а всички са извършвали шпионски дейности от началото на войната. Това е един от най-сериозните случаи, разследвани през последните години, пише The Times of Israel.

Прокурорите заявяват, че възнамеряват да внесат в петък обвинителен акт срещу седемте заподозрени за престъпления срещу сигурността и ще поискат те да бъдат задържани под стража до приключване на съдебното производство.

Още: САЩ разследват изтичането на строго секретни данни за плана на Израел да удари Иран

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес