Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел: Amnesty International е антисемитска организация

27 октомври 2023, 15:30 часа • 2263 прочитания

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че Израел и ХАМАС извършват военни престъпления. В отговор Израел нарече организацията "антисемитска".

Amnesty International определи войната между ХАМАС и Израел като "ужас, разгръщащ се в невъобразими мащаби в Израел и на окупираните територии".

От организацията отбелязаха още, че сега в сектора Газа повече от 2 млн. души се борят за живота си в условията на "катастрофална хуманитарна криза".

Още: Проучване: Ниска подкрепа от израелците за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Правозащитниците призоваха за незабавно спиране на огъня, за да се осигури доставка на хуманитарна помощ за сектора Газа, освобождаването на заложниците, взети от ХАМАС, както и на неправомерно задържаните палестинци от страна на Израел. Също така Amnesty International поискаха да се прекрати блокадата на сектора Газа и да се "разруши системата на апартейд по отношение на всички палестинци."

Смъртно наказание: Израелски министър иска "Хамас" да бъдат съдени като нацисти

От Amnesty заявиха още, че и двете страни извършват военни престъпления. Организацията обвини ХАМАС в безразборни ракетни удари по Израел, в убийството на мирни жители и взимане на заложници, а Израел - в безразборни атаки, които са довели до жертви сред мирното население в Газа.

В отговор говорителят на външното министерство на Израел Лиор Хаят нарече организацията "антисемитска" и я обвини в тенденциозно отношение към Израел. Той добави още, че Amnesty International "не притежава морален авторитет, за да се нарече правозащитна организация", съобщи Politico.

Трите сценария пред Иран спрямо развитието на войната в Израел

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес