Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изобретателят на израелско „чудодейно лекарство” за COVID-19 обяснява действието му

16 февруари 2021, 11:39 часа • 2302 прочитания

Препаратът EXO-CD24, разработен от Арбер в Медицинския център Ичилов в Тел Авив, успешно завърши първата си фаза от клиничните изпитания миналия петък. "Основният фокус на моята лаборатория е ракът - един от начините раковите клетки да избягват имунната система е чрез CD-24", каза той пред „Катимерини”. „Това породи идеята, че вероятно разполагаме с перфектното лекарство , защото разполагаме с начин за потискане на имунната система."

Лекарството се бори с потенциално смъртоносна свръхреакция на имунната система, наречена „цитокинова буря“. Учените смятат, че реакцията е отговорна за много смъртни случаи, свързани с коронавирус.

„Точно тогава бихме искали да се намесим, за да предотвратим това влошаване“, каза той. „Ние знаем как да изолираме тези екзозоми, да ги концентрираме и да ги принудим да ускорят действието на CD-24.“

Лечението е приложено на 30 пациенти с умерени до тежки симптоми на COVID-19. Двадесет и девет от тях се възстановиха до пет дни. „При всички тях лекарството беше много безопасно, без дори леки странични ефекти“, обяснява израелският професор и добавя, че голямото предимство на това лекарство е, че може да се произвежда „ефективно, бързо и евтино“.

По време на неотдавнашно посещение в Израел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи болница в Гърция да участва в клинични изпитания на EXO-CD24.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес