Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинска война в Близкия изток: Иран изстреля балистични ракети по Израел (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 20:05 часа • 4323 прочитания

Израелската армия съобщи, че Иран е изстрелял ракети към израелска територия. Обявена е тревога на територията на страната.

По първоначални данни в местни сайтове става дума за над 200 ракети. The Jerusalem Post обаче съобщава за над 400 ракети и дронове.

Според информация на Times of Israel само двама души са ранени. Службата за бърза помощ съобщава, че е обслужила само двама души, които са били леко ранени от шрапнел в Тел Авив. Няколко други души са били лекувани от леки наранявания след падане при бягане за подслон.

Според очевидци, противовъздушната отбрана на Израел се е задействала и системата "Железен купол" е започнала да поразява атакуващите обекти. 

Сирени за тревога

Сирени за тревога са прозвучали в огромни части от Израел. Израелските сили за отбрана призовават израелците да отидат на „защитени места“ и да „останат нащрек и да следват точно инструкциите на командването на вътрешния фронт“. „При чуване на сирената трябва да влезете в защитено пространство и да останете там до второ нареждане“, се допълва в изявлението.

Само преди няколко часса Белият дом съобщи за „предстояща“ атака на Иран с балистични ракети срещу Израел. Според високопоставен служител, цитиран от Би Би Си, Техеран се готви да извърши „неминуемо нападение с балистична ракета срещу Израел“. „Директна военна атака от страна на Иран срещу Израел ще има тежки последици за Иран“, предупреди служителят и добавя, че САЩ подкрепят „отбранителни приготовления за защита на Израел от тази атака“.

Още: Израел показа подземни тунели в Ливан и разсекрети свои операции срещу "Хизбула" (ВИДЕО)

Последва и реакция от Тел Авив. Говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари заяви, че към момента Израел не е идентифицирал въздушна заплаха от страна на Иран. Хагари добави, че ЦАХАЛ са в състояние на повишена готовност и че иранска атака срещу Израел би имала последствия.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова израелците да следват стриктно инструкциите за безопасност на командването на вътрешния фронт на армията и да „се държат заедно“. Във видеообръщение към нацията Нетаняху заяви, че Израел е „в разгара на кампания срещу иранската ос на злото“. Той допълни, че Израел е „решен“ да върне жителите на северната част на страната в домовете им, но добави, че предстоят „големи предизвикателства“. „Заедно ще се борим и заедно ще победим“, заяви израелският министър-председател.

Иран предупреди Израел да не отговаря на атаката

Революционната гвардия в Иран официално обяви, че "в отговор на мъченичеството на Хания, Насрала и Нилфоршан са стреляли в сърцето на Израел. Ако ционисткият режим отговори на иранската атака, той ще бъде изправен пред жестоки атаки".

Терористично нападение в Тел Авив

Почти едновременно с началото на иранската атака бе извършено нападение срещу цивилни в Тел Авив. Израелската полиция съобщи, че е получила сигнал за стрелба в квартал Яфа. По последни данни при атаката са загинали 8 души. Израелската национална служба за спешна помощ съобщи, че това се е случило близо до гара на леката железница в Яфа.

Това не е първата иранска атака

През април Иран засипа Израел с ракети. Тогава обаче те не нанесоха особени щети и жертви, като бяха неутрализирани от израелската противовъздушна отбрана. 

Тогава стана ясно, че около 50% от изстреляните от Иран балистични ракети изобщо не са могли да бъдат изстреляни или са паднали преди да стигнат дори близо до целта, съобщи The Wall Street Journal, на база източници от американската администрация. Иран е изстрелял между 115 и 130 балистични ракети по Израел, съгласно американските данни. 50% от тях са успешно прехванати, другите или са паднали рано-рано след изстрелване, или изобщо не са стигнали целите си.

Как се стигна дотук?

Израелското нахлуване в Ливан започна снощи с ограничени атаки в пограничните райони и обстрели от въздуха над Бейрут, въпреки призивите от международната общност за въздържане, за да се избегне тотална война. Тел Авив настоява, че целта не е окупацията на Южен Ливан, а унищожаването военна инфраструктура и тунелите на „Хизбула“. „Хизбула“ отрича да е имало преминаване на границата и пряк сблъсък, но че бойците ѝ са подготвени за такъв. Редовната ливанска армия се оттегли от граничните райони, а премиерът заяви, че страната му е изправена пред „една от най-опасните фази“ в историята си.

Още: Белият дом: Иран подготвя атака с балистични ракети срещу Израел

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес