Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: САЩ ще бъдат ударени тежко, ако не бъде прекратен огънят в ивицата Газа

05 ноември 2023, 16:02 часа • 2827 прочитания

Иран заяви, че Съединените американски щати "ще бъдат ударени тежко", ако Вашингтон не наложи прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на министъра на отбраната на Иран Мохамад Реза Ащияни, цитирано днес от иранската осведомителна агенция Тасним, предаде БТА.

"Нашият съвет към американците е незабавно да прекратят войната в Газа и да постановят спиране на огъня, в противен случай ще бъдат ударени тежко", заяви Ащияни.

След изненадващото нападение от страна на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити 1400 души на израелска територия, Израел отвърна с настъпление към ивицата Газа и непрестанни бомбардировки, припомня Ройтерс. Според Иран, който подкрепя движението "Хамас", САЩ имат "военно участие" в конфликта.

Още: Лидерът на "Хизбула" наруши мълчанието, Израел е в "много, много висока готовност"

Арабските страни се обявиха за спиране на огъня, докато държавният секретар Антъни Блинкън настоява от името на правителството на САЩ за "хуманитарни паузи" в размяната на огън, защото цялостното му спиране би довело до прегрупирането на бойците на "Хамас" и ново тяхно нападение.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес