Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран отхвърли референдум за политическа реформа, синът на последния шах търси помощ от Израел

20 април 2023, 10:15 часа • 1357 прочитания

По време на среща със студенти активисти върховният ирански лидер Али Хаменей отхвърли нарастващите призиви за провеждане на референдум за съществена политическа реформа, отправени от хора в и извън режима. Аятолахът заяви, че "въпросите на страната не са предмет на референдум", след като седмици наред видни длъжностни лица и лидери от целия политически спектър на Иран правеха изявления, в които призоваваха за обществено допитване.

Бившият президент Хасан Рухани призова за референдум за вътрешната, икономическата и външната политика на режима по време на среща с бивши членове на неговата администрация на 4 април. Впоследствие уебсайтът на Рухани публикува видео и анализ на изявленията му. Въпреки че Рухани твърди, че предложеният от него референдум е съвместим с действащата конституция на Иран, реформите биха променили из основи Ислямската република, която Хаменей изгражда, след като става върховен лидер през 1989 г.

Председателят на парламента Мохамед Багер Галибаф също отправи призиви за ограничени промени в управлението. Преди дни той се срещна със сътрудник на Рухани, което показва, че може да се стреми да си сътрудничи с бившия президент, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Али Хаменей по-рано отхвърли призивите на реформисткия политик Мир Хосейн Мусави за "фундаментална промяна" в обръщението си за Персийската нова година - Норуз, заявявайки, че враговете на Иран се стремят да трансформират страната чрез "промяна на конституцията или структурата на режима".

Изричното отхвърляне на референдумите от страна на Хаменей на 18 април, седмици след като той прекрати дебатите за конституционни и структурни промени вътре в режима, показва, че аятолахът смята, че някои елементи на властта продължават да водят "неприемливи" дискусии за политическа промяна, пишат експертите от ISW в обзора си за Иран.

Междувременно синът на последния ирански шах Мохамад Реза Пахлави - Реза Пахлави - призова в сряда по време на посещението си в Израел за "максимална" международна подкрепа за протестното движение, което разтърси Ислямската република след смъртта на Махса Амини.  "Тук съм, за да проуча как можем да си сътрудничим, за да помогнем на иранския народ в кампанията му за свобода", заяви Пахлави на пресконференция в Тел Авив заедно с израелския министър на разузнаването Гила Гамлиел, предаде AFP.

Пахлави, който живее в САЩ, представлява един от многото компоненти на иранската опозиция, базирана в чужбина, но не успява да постигне единодушие сред диаспората. Баща му бе свален по време на Ислямската революция от 1979 г., която трансформира израелско-иранските връзки от близък съюз по времето на шаха до ожесточено съперничество в наши дни.

Иранските власти обвиняват Израел и други врагове на ислямската република, че подклаждат протестите срещу режима на Али Хаменей, които последваха смъртта на Амини в ареста през септември 2022 г. Тя бе арестувана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

ОЩЕ: Иранският президент отправи нови заплахи към Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес