Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран: Нови отравяния на ученици, аятолахът подкрепи задължителното забулване

05 април 2023, 13:20 часа • 1573 прочитания

Иранският върховен лидер Али Хаменей потвърди ангажимента си за прилагане на закона за задължителния хиджаб по време на среща с висши служители на режима на 4 април. Това е основният извод в днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи отблизо ситуацията в Иран.

Аятолах Хаменей формулира закона като политическо и религиозно изискване. Той добави, че въпросът с хиджаба "определено ще бъде решен", но не уточни как точно служителите на режима трябва да пристъпят към налагане на задължителното забулване.

Заслужава си да се отбележи, че Али Хаменей не даде конкретни насоки за това как да се прилага законът, като се има предвид, че през последните дни служителите в Техеран изказаха различни теории. По-рано, на 21 март, аятолахът не изказа такава подкрепа за суровите мерки спрямо иранските жени, припомнят експертите от ISW.

Тогава Хаменей намекна, че икономиката трябва да бъде основната тема на дебата в Ислямската република, което означава, че социално-културните въпроси, сред които е изискването за хиджаб, не подлежат на обсъждане. За разлика от това, на 4 април Хаменей заяви, че "изборът на икономически лозунг не означава пренебрегване на социалните и културните въпроси". 

Той може би е направил това уточнение, за да обясни на служителите на режима, че могат да обсъждат хиджаба, стига дискусиите им за забулването да са в контекста на прилагането на закона за забулването.

ОЩЕ: Незабрадените иранки - без паспорт и шофьорска книжка

Това е огромен проблем сред жените в Иран, заради което се стигна до тежкия побой на Махса Амини от страна на нравствената полиция в страната миналия септември. Нейната смърт предизвика началото на най-мащабните протести в новата история на Ислямската република. А те продължават.

Иранските медии съобщават също така за още три отравяния на ученици в Нагдех - провинция Западен Азербайджан, в Табриз - провинция Източен Азербайджан, и в град Исфахан в едноименната провинция на 4 април. Това е вторият пореден ден на нападения от 13 март насам.

ОЩЕ: Първи арести в Иран заради отравянето на над 5000 ученички

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес