Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран издаде присъди за свалилите украински пътнически самолет

17 април 2023, 07:30 часа • 3345 прочитания

Иран осъди на затвор 10 членове на въоръжените сили на страната, след като ги призна за виновни за участие в свалянето на украински пътнически самолет, съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online.

Командир на звеното, изстреляло фатална ракета по самолета, получи 10 години затвор, а девет други военни бяха осъдени на една и три години, съобщи Mizan, предаде БГНЕС.

Първият обвиняем, командвал отбранителната система Тор M-1, е бил осъден на 10 години затвор защото е пренебрегнал заповедите на своите началници. Командирът "изстрелял две ракети по украинския полет 752 в разрез със заповедите от командния пункт, без да получи разрешение и в нарушение на инструкциите", допълва източникът. Агенцията не предостави подробности за самоличността на осъдените, сред които са четирима служители на отбранителната система, командир на база за противовъздушна отбрана и офицер от контролния център, пише БТА.

Инциденът от 2020 г. доведе до смъртта на всички 176 души на борда, включително 85 канадски граждани.

В нощта на трагедията иранската противовъздушна отбрана е била в повишена готовност. Ислямската република току-що беше атакувала база, използвана от американските военни в Ирак, като ответна мярка срещу ликвидирането на генерал Касем Солеймани, архитект на иранската регионална стратегия. Той беше убит пет дни по-рано при американски удар в Багдад. Поради това Техеран очакваше отговор от Вашингтон.

Иран призна: Наша ракета е свалила украинския самолет (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес