Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия все повече гледа към "Ивермектин" в опит да се спаси от коронавируса

14 май 2021, 14:55 часа • 8821 прочитания

Употребата на "Ивермектин" като терапевтично и профилактично лекарство срещу COVID-19 не само е намалило разпространението на заразата, но и смъртността от болестта. Това казват властите на най-гъсто населения индийски щат Утар Прадеш, пише сайтът TrialSiteNews (подробности на английски какъв е този сайт има в материал на авторитетното издание Businesswire).

"Ивермектин" е включен в протокола с насоки за лечение на новия коронавирус в Индия. В Утар Прадеш медикаментът се ползва заедно с антибиотика "Доксицклин" за борба с COVID-19. Здравният департамент на Утар Прадеш съобщава, че ще проведе контролирано клинично проучване за ефекта от тази медикаментозна ситуация веднага щом свирепата вълна на коронавируса в Индия утихне.

В периода май-юни 2020 година, в Утар Прадеш е направено проучване за ефекта на "Ивермектин” при екип спешни медици. Няма заразен с COVID-19 от тези, които са пили профилактично "Ивермектин". TrialSiteNews обаче не предоставя данните от експеримента в научен формат и казва, че търси здравните власти в индийския щат за повече подробности.

В друг индийски щат – Утаракханд, планират да стартират масово разпространение на "Ивермектин". Здравните власти на щата са издали препоръка за профилактична употреба на лекарството при хора над 15-годишна възраст – таблетка от 12 милиграма два пъти дневно, сутрин и вечер след хранене, за период от 3 дни. За деца между 10 и 15 години препоръката е веднъж дневно след ядене, пак за 3 дни. „Ивермектин” не се дава на деца под 2 години и на бременни жени. В щата Гоа също препоръчават профилактичен прием на "Ивермектин", но за период от 5 дни, а някои експерти казват, че лекарството трябвало да се пие докато има епидемична вълна.

Към момента СЗО, Европейската агенция по лекарствата и Американската агенция по храните и лекарствата казват, че "Ивермектин” трябва да се ползва само в клинични проучвания. А американският лекар д-р Пиер Кори, който вдигна най-много шум по отношение на "Ивермектин", коментира в края на април, че голямата фармацевтична индустрия спира медикамента, защото нямало големи рандомизирани проучвания, но само големи фармацевтични компании могат да направят такива проучвания.

Данни от Пакистан

Рандомизирано проучване на "Ивермектин", направено в Пешавар, показва впечатляващи резултати. Проучването е следното – сравнено е действието на "Азитромицин" и комбинацията "Ивермектин" плюс "Азитромицин" за лечение на COVID-19. В рамките на 3-5 дни 34% от пациентите от първата група т.е. тази, приемала само "Азитромицин", вече нямат симптоми, а при втората група т.е. тази, приемала "Ивермектин" плюс "Азитромицин", процентът е 52 на сто в рамките на 3-5 дни. В рамките на 6-8 дни процентите са съответно 28 на сто и 36 на сто.

В изследването са участвали 100 пациенти, т.е. то е малко като мащаб. 49% от тези пациенти имали множество симптоми, а останалите са били с по един симптом, като треската е бил най-често срещаният (16%). Освен това, пациентите не са били оставени само на "Азитромицин" или само на комбинацията "Ивермектин" плюс "Азитромицин" – приемали са 500 милиграма витамин C веднъж дневно в продължение на 15 дни, 20 милиграма цинк по два пъти дневно пак за 15 дни, витамин D в течна форма, даван им е и парацетамол "при нужда". Всичко това означава, че е възможно добрият ефект да се дължи и на тези "добавки", а TrialSiteNews предупреждава, че целта на такива проучвания по принцип е да бъдат намалени пациентите, които не са излекувани след ден 8.

Още: Ивермектин като лекарство за коронавируса: В САЩ още не вярват, СЗО мисли, в България - хвалби

Ефектът на "Ивермектин" за лечение на коронавирус - данни от проучване на фирма на Домусчиев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес