Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия ще купи С-400, въпреки заплахите за санкции от САЩ

06 юни 2019, 15:50 часа • 2905 прочитания

Индия ще продължи с покупката на произведените от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400, въпреки заплахата от санкции на САЩ. Това заяви говорителят на външно министерство на Индия по време на брифинг в Ню Делхи.

"Вече имаме договор, който е подписан и вече знаете, че се предприемат стъпки за изпълнение на договора", каза говорителят.

САЩ се опитват да убедят Индия да се откаже от сделката за С-400 с Русия, заплашвайки я със санкции. Това се случва паралелно с опитите им да принудят Турция да се откаже от подобно споразумение.

Американският Закон за противопоставяне на противниците от 2017 г. дава право на Вашингтон да налага икономически ограничения на всяка държава, ако реши да придобие военна техника от Русия.

Говорителят каза, че "сътрудничеството в областта на отбраната между Индия и САЩ е важен компонент на стратегическото партньорство между двете страни", както и с Русия.

Коментарите идват по-малко от седмица, след като Индия цитира неназован висш служител на Държавния департамент на САЩ, който твърди, че решението на Ню Делхи да купи руски С-400 може да подкопае бъдещото сътрудничество в отбраната с Вашингтон.

Индия и Русия договориха споразумение за 5.43 млрд. долара за ракетни системи С-400 през октомври миналата година, като първата партида ще бъде доставена през октомври 2020 г. Останалите четири ще се присъединят към Индийските военновъздушни сили до 2023 г.

През април тогавашният индийски министър на отбраната Нирмала Ситараман изрази надежда, че Ню Делхи ще избегне наказания за закупуването на руска военна техника.

Освен Индия, САЩ се опитаха да убедят Турция да се откаже от сделката за С-400 с Москва, заплашвайки да наложат санкции и да изхвърлят Анкара от програмата за изтребители F-35. Турските власти, от своя страна, последователно подчертават, че няма да се подчинят на заплахите на САЩ и потвърждават ангажимента си към сделката.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес