Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия обмисля смяна на името си - ето как ще се казва

05 септември 2023, 17:26 часа • 16996 прочитания

Воденото от Нарендра Моди правителство вероятно ще внесе резолюция за промяна на официалното име на Индия, съобщава India Times.

Какво би било името на страната?

Ако планът се осъществи, Индия ще се казва Бхарат. Целта е промяната да стане по време на специалната сесия на парламента, насрочена за 18-22 септември, съобщи изданието във вторник.

Още: Срещата на Г-20 в Делхи може да бъде превзета от маймуни

Лидерът на Конгреса Джайрам Рамеш потвърди, че официалните покани за вечерята на срещата на върха на Г-20 (9 септември) от индийския президент са били изпратени под името "Президент на Бхарат" вместо обичайното "Президент на Индия".

Снимка: iStock

Какво значи Бхарат?

Бхарат е древна санскритска дума, която според много историци датира от ранните индуистки текстове. На местния език хинди думата означава Индия.

Още: Индия изстреля сонда за наблюдение на Слънцето (ВИДЕО)

Управляващата партия Bharatiya Janata Party (BJP) се обявява в подкрепа на името Бхарат.

"Нашата страна е Бхарат, в това не бива да има съмнение", заяви министър Раджев Чандрасекхар по повод дебата.

"Британците променят името на Бхарат на Индия. В член 1 от Конституцията се казва: "Индия, това е Бхарат". Нашата страна е известна с името Бхарат от хиляди години. Това е древното име на тази страна и се среща в древни санскритски текстове. Името Индия е дадено от колониалния Радж и по този начин е символ на робството. Името Индия трябва да бъде премахнато от Конституцията", гласят думите на депутата Нареш Бансал.

BJP атакува новия опозиционен блок INDIA (Индийски национален алианс за развитие и приобщаване), като многократно заявява, че името Индия е остатък от колониалното минало. Сега действията на управляващата формация вероятно са насочени именно към опозицията.

Още: Индийският луноход измина осем метра по повърхността на Луната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес